60% van de kikkers, salamanders en hagedissen wordt vernietigd en dit is niet nodig:

In de Weerterbossen is men nu bezig met het afgraven van oude bospercelen. De bossen worden afgezaagd maar hier wordt niets voor terug geplant. Zelfs eikenbomen van meer dan 100 jaar oud worden afgezaagd. Dit is een project waar men al jaren mee bezig is.

De bedoeling hiervan is dat de bossen natter worden. Hiermee wordt bedoeld dat er op de afgegraven plekken, water (plassen), heide enzovoort komt te staan waardoor de salamanders, kikker, hagedissen een beter leven gaan krijgen. De bedoeling is goed. De percelen die een jaar of 2 geleden zijn afgegraven beginnen nu goed uit te springen. Bomen, struiken noem maar op. Echter wanneer hier niets aangedaan wordt dan wordt het een struikengebied en dit is niet wat men wil. Het effect waarvoor de afgravingen zijn gedaan is dan weg. De juiste periode om hier iets aan te doen is de winterperiode.

In de periode augustus tot een met oktober zitten er nog steeds heel veel salamanders, kikkers enzovoort. Wanneer je door deze gebieden heenloopt zie je overal leven in dit gebied.

Het gebied is gemaakt (met subsidiegeld) om de dieren een beter bestaan te geven, maar ik vraag me af wie er opdracht geeft om nu al, in augustus, maanden van tevoren, te gaan maaien. De tractor maait en direct wordt al het gras op een rol opgeladen. Alle dieren zitten in deze rol en worden op deze manier vernietigd. Ze hebben geen kans. Waarom nu en niet in oktober. Heeft dit met subsidie te maken of wat?

Waar gaat het nu om, om vernietiging of voortplanting. Men zou best nog wel kunnen wachten met maaien tot oktober om zo de dieren meer overlevingskans te geven.

In oktober is het kouder en dan gaan de dieren zich klaarmaken voor de winterperiode en als men dan zou gaan maaien dan hebben ze tenminste een overlevingskans. Ik vind het ook raar dat men in de winterperiode kikkerpoelen gaat uitgraven. WAAROM iedereen weet toch dat alles dan in de winterslaap zit. Zo vernietig je ook weer heel veel.

In onze maatschappij hebben we het veel over het klimaat. In de Weerterbossen is er de laatste jaren zoveel afgezaagd en niet terug geplant. “Waar zijn we mee bezig” Er zijn nog zoveel weilanden in de Weerterbossen die men voor deze afgravingen kan gebruiken, waarom mooie oude bomen afzagen hiervoor. Zoals het nu gaat wordt het Weerterbos steeds en steeds kleiner.

De particulieren boseigenaren zijn nog de enigste die bomen terug planten in de Weerterbossen. Zij geven het juiste voorbeeld. Als een boom dood en kaprijp is dan moet je hem omdoen. Persoonlijk vind ik als je er 1 afdoet kun je er 5 voor terug planten.

Zitten de juiste mensen wel aan het roer?

Bosbranden:

Vanwege de enorme droogte is een bosbrand een groot gevaar. De bossen van vroeger waren veel schoner dan nu. Afvalhout werd meegenomen naar huis voor het aanmaken van bijvoorbeeld de kachel. Maar ook werd het afvalhout e.d. verbrand. Het as was dan een soort van voeding voor de grond. Zo bleef het bos schoon. Nu hebben ze een andere methode. Al het afvalhout en takken worden nu op de grond achtergelaten. Er blijven grote hopen liggen. Als het bos nu maar een beetje vlam vat dan is het einde zoek. Al het achtergebleven hout is als het ware aanmaakhout. Dit vat direct vlam en zo is er binnen een mum van tijd weer een stuk bos verloren. Als er in de Weerterbossen nu brand uitbreekt dan heeft de brandweer een probleem. Ze kunnen nergens bij. Alle toegangswegen zijn voor pakweg 90% dichtgegroeid wat het blussen behoorlijk zal belemmeren.

Maar niet alleen met brand, maar ook ander hulpdiensten zullen problemen ondervinden om in de Weerterbossen hulp te verlenen. Vroegen had elk particulier perceel een toegangsweg, nu is veel opgekocht en deze percelen zijn dus grotendeels dichtgegroeid. Alleen de nog overgebleven particulieren percelen zullen nog een fatsoenlijke toegangsweg hebben. Als er daadwerkelijk nood aan de man is DAN pas zal men erachter komen hoe belangrijk het schoonhouden van de bossen is. Ook voor de natuur zou dit beter zijn. Er zijn provincies waar men elk jaar de paden doet frezen om zo te voorkomen dat bij een eventuele brand de vlam zal overspringen. Dit zijn zogenaamde brandpaden. Maar ook paden waar alle andere hulpdiensten goed doorheen kunnen. Het Brabants Landschap is een goed voorbeeld hiervan.

Er zijn gelukkig nog grote particulieren boseigenaren die hun bos afdoen en opnieuw opplanten. Voor het opplanten zorgen zij er wel voor dat het gebied SCHOON is. Dat het opgeruimd is. Vaak staan hier nog woonhuizen in de buurt Door het schoonhouden zal een eventuele brand minder snel grote oppervlakte vernielen.

Het schoonhouden van de bossen is dus heel erg belangrijk voor mens en dier. De dieren lopen ook niet graag de hele dag door de takken. Het is een verkeerde keuze om de bossen momenteel zo te laten liggen.

Minder bijen en vogels in de bossen:

De mensen verbazen zich dat er steeds minder vogels en bijen in het bos voorkomen. Als we een vijftig tal jaren terug gaan in de tijd, dan zag alles er heel anders uit. Veel  gebieden in de bossen waren toen in het bezit van particulieren. Zo was het vroeger heel normaal was dat iedereen in de tuin fruitbomen had staan, maar ook veel bloemen en plantjes. Vaak nam men na de bloeiperiode de uitgebloeide zaden mee naar het bossen planten die daar, men vond het zonde om deze weg te gooien. Ook de uitgesprongen zaailingen van de fruitbomen werden in de bossen van de particulieren eigenaren geplant. In het voorjaar spong dan weer alles uit waardoor er een massa bloemen en bloesem in de bossen te vinden waren. Ik weet nog dat men vroeger de bijenkasten in de bossen neerzette. In de bossen was namelijk toentertijd meer bloesem te vinden voor de bijen ( door de vele fruitbomen ed) Vroeger was het veel aantrekkelijker voor de bijen dan nu. Nu is alles grotendeels overgenomen door bijvoorbeeld Brabants Landschap, Het Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer enz. Zij hebben het motto dat dit soort bloemen en fruitbomen niet meer in het bos thuishoren en om die reden verwijderen ze dan ook alles. Men realiseert zich niet dat de bijen en vogels zich om die reden niet meer thuis voelen in de bossen. Er is niets meer voor ze. Waar moeten onze bijen nu heen. Bij de mensen thuis gaat dit niet meer. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig mensen die een tuin hebben vol met bloemen. Fruitbomen vind je ook niet meer in de huidige tuinen.  Vroeger zei men “ in het bos vind je alles wat je nodig hebt” helaas is dit niet meer. Oudere mensen betreuren dit zeer want zij hebben andere tijden meegemaakt.  Deze  generatie  heeft wel nog een mooie “Bloementuin”  Ik zou zeggen maak de Weerter bossen weer mooi voor onze bijen en vogels. Er ligt meer van 40 ha weiland waar niets mee gebeurd. Ploeg hier en daar een paar hectare van om en gooi dit vol met wilde bloemen. Dit wordt dan een “speeltuin” voor de bijen en vogels, maar ook andere vogels, insecten en dieren zijn hier heel er blij mee.  Het resultaat is dan (gedurende het hele jaar) direct zichtbaat. Nu zie je de bossen leeglopen en leegvliegen. 

Jacht op de wilde zwijnen:

In mijn vorige stukje heb ik al het een en ander over de schade welke de wilde zwijnen aanrichten in het Weerter bos en omgeving verteld. De instellingen geven aan dat het wel meevalt met het aantal wilde zwijnen. Echter op dit moment zijn er door de jagers al ruim 30 wilde zwijnen geschoten. Een behoorlijk aantal. Maar momenteel zitten er in het gebied van de edelherten nog tientallen. Dit is hun territorium, hun rustgebied. Maar ook hier moet het aantal drastisch minder worden. De schade wordt alleen nog maar groter, aangezien het aantal wilde zwijnen blijft stijgen. Pakweg een goed jaar geleden werden er nog maar een stuk of 5 zwijnen gesignaleerd. We staan nu op het punt dat er al meer dan 30 geschoten zijn. Hierdoor kun je constateren dat het aantal alleen maar groter wanneer er niets aan gedaan wordt. Jammer dat de jagers zo geremd worden in dit gebied. Ze zouden eigenlijk groen licht moeten krijgen, want zoals het nu gaat wordt  het aantal schadegevallen bij de boeren en bij de boseigenaren niet meer te overzien. Nu kan het nog, maar dan moet er wel iets gebeuren. Vreemd dat de jacht op de edelherten, in hun beschermd gebied, wel mag maar dat je niet de wilde zwijnen hier mag schieten.

De eerste schade van de wilde zwijnen in het Weerter bos is er al:

Waar iedereen bang voor was is nu gebeurd. De eerste schade veroorzaakt door de wilde zwijnen is er al. Grote stukken maïsvelden zijn inmiddels vernield.  Jammer want dit had men grotendeels kunnen voorkomen en wel door de wilde zwijnen binnen het afgeschermd gebied van de edelherten te houden en  daar de populatie goed onder controle te houden. Dit is niet gebeurd en de wilde zwijnen hebben zich nu heel erg goed kunnen voortplanten waardoor de populatie behoorlijk gestegen is. Zoals al eerder aangegeven kunnen de wilde zwijnen makkelijk het beschermd gebied verlaten. De jagers doen hun uiterste best om de populatie te verminderen, dit kost veel tijd maar ook veel geld. Ieder geschoten wild varken kost de jager geld. Het wild zwijn moet gekeurd worden door een aangestelde keurmeester en deze kosten komen volledig voor rekening van de jager. Er moet bloed afgenomen worden en dit wordt getest op ziektes. Dit om te voorkomen dat er varkenspest en andere ziektes uitbreekt. Eigenlijk is het niet juist dat de jager voor deze kosten op moet draaien, het zou namelijk andersom moeten zijn. De jager zou per geschoten varken uitbetaald moeten worden. Hij doet namelijk zijn uiterste best om het probleem van de schade voor de boeren te beperken, dus hij zou schadeloos gesteld moeten worden.  

image

Wilde zwijnen in het Weerter bos: Goed of Slecht

In het Weerter bos lopen op dit moment erg veel wilde zwijnen rond. Het aantal is de laatste tijd enorm toegenomen. De wilde zwijnen lopen in beschermd gebied waar niet gejaagd mag worden. “Is dit wel verstandig”.  Ze kunnen in dit  beschermd gebied naar binnen en naar buiten.

Voor de particulier boseigenaren is het aanwezig zijn van de wilde zwijnen niet zo erg. De Zwijnen wroeten de grond goed om wat weer goed is voor jonge bomen en aanplant. En daar waar het goed is dichtgegroeid, waar je voorheen niet doorheen kon, zorgen zij er weer voor dat dit beter toegankelijk wordt.

Echter voor de boeren is de aanwezigheid van de wilde zwijnen een regelrechte ramp. Met de grote hoeveelheid zwijnen die nu in het Weerterbos aanwezig zijn wordt de schade die de boeren hebben nog veel groter. Onlangs heb ik zelf nog in het Edelhertengebied 10 volwassen zwijnen gezien en ruim 20 biggen. De schade die de boeren lopen is o.a. vernieling van het gewas.  Zwijnen kunnen op een nacht een oppervlakte van een voetbalveld geheel omwroeten. Als dit bij een boer gebeurd is zijn oogst grotendeels verloren.

De jagers hebben ook een probleem. Het jagen van de wilde zwijnen is verboden in het Weeterbos in het edelhertengebied. De Jagers worden vaak benaderd door boze boeren die dan klagen over de door hun gelede schade. Echter de jagers kunnen de boeren hier niet mee helpen, aangezien zij niet mogen jagen in het edelhertengebied. Dit is namelijk een “rustgebied”. Doordat de jagers de boeren niet goed kunnen helpen ontstaat frustratie bij de boeren, wat ertoe kan leiden dat de boer niet meer tekent en dat de jager de jacht kwijtraakt.

Wat mij bevreemd is het feit dat de jagers wel  in het edelhertengebied mogen jagen op de edelherten die aangewezen zijn (dit in verband met het in stand houden van de populatie) maar niet in dit gebied op de wilde zwijnen mogen jagen. Kun je zo wel spreken over een “rustgebied” Edelherten wel en wilde zijnen niet. Dit is tegenstrijdig. Voor wilde zwijnen geldt namelijk een nulstand door heel Nederland). Voor de wilde zwijnen waar wel op gejaagd mag worden, die leven buiten het edelhertengebied en in andere gebieden in Nederland, gelden strenge regels. Van elke geschoten wild zwijn moet bloed afgetapt worden en dit wordt dan onderzocht op ziektes zoals bijvoorbeeld varkenspest.

Aangezien er in het edelhertengebied in het Weerterbos veel beschermde zwijnen lopen weten we dus niet, aangezien er niet op gejaagd mag worden, of deze zwijnen ziektes bij zich hebben. In de regio van de Weerterbossen bevinden zich erg veel Varkensbedrijven. We zullen maar hopen dat er geen ziekte uitbreekt. Het loopt uit de hand. Zowel voor de boeren als voor de particuliere boseigenaren. 

imageimage

Natuurgebied "De Pan" te Maarheeze

Maarheeze: 29 april 2017

In het natuurgebied “de Pan” te Maarheeze, eigendom van Staatsbosbeheer, worden momenteel grote hoeveelheden bomen gekapt. Dit terwijl het midden in  “het broedseizoen” is. Deze loopt van maart tot en met juli. Er is een wet gemaakt dat er gedurende het broedseizoen niet gekapt en gerooid mag worden. De particulieren houden zich hier aan, maar diegene die de wet gemaakt hebben en een voorbeeld voor ons moeten zijn, houden zich er niet aan.

imageimage

Steeds minder bomen in het Weerterbos, door opzettelijke vernatting  en kaalslag. Dit is zeer slecht is voor de ozonlaag. Hoe meer bomen hoe beter.

Elke keer dat een mens of dier ademt en zuurstof in het lichaam toelaat wordt er bij uitademing koolstofdioxide uitgestoten. We zijn dus met zˈn allen, samen met de industrie, voertuigen met verbrandingsmotor, maar ook de aarde zelf doormiddel van vulkanisme, gewoon giga vervuilers. Tot voor 60 jaar geleden was die vervuiling nog in een zekere balans met het natuurlijk opwekken van zuurstof door bomen en planten die een groot deel van die extra hoeveelheid uitgestoten koolstofdioxide aankonden, maar door het steeds meer afnemen van bomen op onze aarde is die balans verdwenen.  Het huidige bomenbestand kan de onmetelijke uitstoot van koolstofdioxide in onze tijd niet meer aan.  Komt bij dat veel particuliere bosbezitters in Europa de loofbomen zoals, beuken en eiken, na het kappen niet terug aanplanten maar daarvoor liever naaldbomen terug plaatsen omdat die in een veel kortere tijd een goede houtopbrengst hebben. Maar juist die loofbomen zorgen met hun bladerdek voor onze benodigde hoeveelheid zuurstof. Dat heeft met de wisseling van blad te maken, dat bij een loofboom over het algemeen jaarlijks geschiedt terwijl een naaldboom slechts eenmaal in de vier – vijf jaar zijn naaldenlast wisselt. Een loofboom is dus voor het verkrijgen van veel zuurstof veel belangrijker om aan te planten dan een naaldboom.  Maar er is nog iets aan de hand dat veel mensen niet weten.  Dode takken, bladeren en ander rottend hout op de grond in een bos veroorzaakt ook koolstofdioxide en wel de gehele dag door, zolang dat ontbindingsproces aan de gang is. Maar ook door het dichtgooien van sloten krijg je flinke rottingprossen wat slecht is voor de ozonlaag. Er komen in het Weerterbos steeds minder bomen, er wordt niets meer teruggeplant. Alleen de particulieren boseigenaren planten nog bomen terug

Bomen en planten ademen overdag stikstofdioxide in en geven ˈs nachts bij het uit ademen zuurstof af. Door de bladeren aan de bomen wordt in een samenspel met de zon die koolstofdioxide samen met water omgezet in suiker en zuurstof. Die zuurstof heeft de boom of plant niet nodig en wordt weer aan de natuur teruggegeven terwijl de suiker wordt opgeslagen voor de groei.  ˈs Nachts gebeurd het tegenovergestelde in dit proces.   Als het eenmaal donker is dan neemt de boom of plant juist zuurstof op en wordt koolstofdioxide afgestoten.  De dan opgenomen zuurstof wordt vervolgens gebruikt om de opgeslagen hoeveelheid suiker te verbranden waardoor er energie vrijkomt voor de groei.

Het is al met al een bizar spel dat de natuur heeft bedacht.  Een spel dat geen grootschalige onderbreking mag kennen want dan loopt het niet goed met ons allen op deze aardkloot af.  Daarom is ook in Nederland het kappen van bossen vanwege de kosten  van het onderhoud en het niet herbeplanten van de vrijkomende grond,  of bezuinigen op herbeplanting  door naaldbomen aan te planten in plaats van loofbomen, een heel erg slechte zaak; zeker voor onze volgende generaties.

Recht van overpad

Veel eigenaren van particuliere bospercelen bezoeken hun perceel niet regelmatig. Sommigen komen er zelden of nooit. Misschien is het raadzaam om voor uzelf na te gaan of het eigendom wat u heeft liggen nog via de normale (openbare) weg bereikbaar is. Wanneer uw perceel nl. niet op een normale manier te bereiken is, door bijvoorbeeld begroeiing van de weg of het pad, dan is het raadzaam aktie te ondernemen. Na 20 jaar vervalt het recht van overpad wanneer de weg ( of het pad) bijvoorbeeld is dicht gegroeid met bomen en struiken. 

Mocht bovenstaande voor U van toepassing zijn, is mijn advies: Benader de persoon die eigenaar is van het begroeide pad of weg  ( liefst aangetekend), met het verzoek om de toegang tot uw perceel weer mogelijk te maken. Ik zou hier zelf eens per 5 á 10 jaar naar gaan kijken. Dit om grote problemen te voorkomen.

Bospercelen kopen en/of verkopen

Het komt de laatste tijd steeds meer voor dat mensen mij vragen of er bospercelen te koop zijn maar ook personen zijn die hun bospercelen willen verkopen. Ik denk dat de reden hiervoor is dat het hout steeds duurder wordt in Nederland. Maar ook wordt vaak gevraagd naar een bosperceel als “pensioen” voor later. Mochten er personen zijn die hun bosperceel willen kopen of verkopen, dan kan ik op deze site kenbaar maken dat er bosgrond wordt aangeboden of te koop wordt gevraagd. Indien er twee partijen zijn kan ik deze met elkaar in contact brengen.

Dode bomen in het Weerterbos

De Weerterbossen worden steeds natter en hier zijn de particulieren boseigenaren niet blij mee.De situatie in het Weerterbos is voor veel bomen niet goed. Tien duizenden bomen zijn de dupe geworden doordat het Weerterbos steeds en steeds natter wordt. Het water wordt verhoogd en daar kunnen vooral de eikenbomen niet tegen, wat logisch is.

Vroeger was het ook een nat gebied. De oplossing die ze toen hadden wat het graven van greppels en slootjes om het water te regelen en dat werkte goed. Als er toen een flinke regenbui kwam kon de oude graaf het niet aan. Binnen enkele uren liep deze dan helemaal over. Het water stroomde dan de bossen in. In het Weerterbos liepen toen overal waterschapssloten, door deze sloten en greppels bleef het gebied minder lang nat. Deze sloten en greppels werden meerdere malen per jaar schoongemaakt en de eigenaren van de particulieren bossen moesten er ook voor zorgen ook dat de sloten schoon waren. Werden deze vroeger niet schoongemaakt konden ze een boete krijgen.

Nu hebben ze besloten om de sloten niet meer schoon te maken en een groot gedeelte hiervan is en wordt dichtgegooid. Ook heeft het Waterschap een stuw in de sloten gezet om het water te regelen. Dit heeft gevolgen voor tien duizenden bomen. Ik als particuliere boseigenaar, maar ook nog andere eigenaren, hebben hier ook mee te maken gehad. Ik heb toen de betreffende personen hierover aangesproken en we hebben met zijn allen aan tafel gezeten en zijn gelukkig tot een oplossing kunnen komen. De waterstanden bij mijn perceel hebben we laten zakken. Helaas zijn er nog veel percelen van particulieren waar dit moeilijk bij gaat, ten koste van de bomen.

Een eikenboom kan goed een paar dagen in het water staan maar niet een paar maanden. En dit is nu het geval. Er zijn bomen van 200 jaar oud die helaas nu dood gaan. Ik vermoed dat dit komt doordat het gebied te nat is, andere vermoeden dat dit door een ziekte komt.

Het Weerterbos bestaat het grootste gedeelte uit kleigrond en dit houd het water vast. Dus als je greppels hebt die men dicht heeft gegooid, dan vallen alle bladen en takken op deze kleigrond( vol met water) Doordat alles dan erg nat is krijgen we heel snel te maken met een rottingsproces.

Als dit proces begint hebben we te maken met stinkend water, er komt een soort van vetlaag op het water te liggen en als er dan doorheen gelopen wordt dan komt er bruin water omhoog en hierdoor komen gassen vrij ( door het rottingsproces) en dat is slecht voor de ozonlaag.

Omdat het water nu langer in het bos blijft staan krijg je verzuurde grond. Hierdoor krijg je heel veel bramen en brandnetels en dat is nu al het geval in de Weerterbossen. Voordat er vroeger (voor de oorlog) de greppels en sloten gegraven waren hadden ze ook met deze verzuring te maken . Dit loste ze toentertijd op door kalk in de bossen te strooien.

Helaas zijn we nu op het punt beland dat de situatie er is dat het Weerterbos steeds en steeds natter wordt en we moeten toezien hoe ons mooi Weerterbos achteruit gaat. Vele ouderen hebben hier veel moeite mee, terwijl de jongeren dit niet helemaal begrijpen, logisch want ze hebben het toen nooit meegemaakt.

image image image

Verslag particulieren boseigenaren weert bijeenkomst Peerkesbos op 25-05-2016

Aanwezig:

Irena Appel: Projectleider Bosgroep Zuid

Thieu Beelen: initiatiefnemer

Jos Berends: Districtsbeheerder Stichting Limburgs-Landschap

Jac van den Bergh: initiatiefnemer

Jan Boere: Beleidismedewerker Provicie Limburg en Ecoloog

Jeroen Hendriks: Bosgroep Zuid

Arjan Ovaa: Stafmedewerker en ecoloog

Jeroen Veldman: Provincie Limburg (Natura 2000)

Ton Willems: initiatiefnemer

Daniëlle Wirts: Bosgroep Zuid
 

Bijna 40 boseigenaren, organisatoren en sprekers verzamelden zich rond 19.00 uur bij Peerkesbos in het Weerterbos. Onder een wolkenloze blauwe hemel genoten we buiten van een heerlijk kopje koffie / thee en een lekker stukje Limburgse vlaai. Weerterbos is een misleidende naam want het hele grondgebied wat Weerterbos genoemd wordt ligt in de gemeente Nederweert. De ontmoetingen onderling waren zeer hartelijk.

De organisatie had de nodige deskundigen uitgenodigd om alle vragen van de boseigenaren tijdens de excursie te kunnen beantwoorden. Vragen op het gebied van wat betekend een bepaalde actie van het Midden Limburgse Landschap voor mijn persceel? Vragen over en onderhoud van het Weerterbos? Welke plannen zijn in voorbereiding? Ook vragen wanneer men eventueel voornemens is het perceel te verkopen? Na een woord van welkom nam Jos Berends het voortouw en leidde ons door het bos waar de meeste van de aanwezigen anders niet of nauwelijks komen.

Ook werd op een 3 tal plaatsen stilgestaan op plekken waar de natuur geholpen werd om weer in de oude staat terug te kunnen keren. De inzet van vrijwilligers werd aangehaald en geprezen. Een stukje natuur open houden vergt de nodige inzet van vrijwilligers. De natuur moet dan een handje geholpen worden want anders groeit dit open stuk weer in korte tijd helemaal dicht.

Ook werd aangegeven welk effect vernatting heeft op de natuur. Natura 2000 werd uit de doeken gedaan. De twee belangrijkste pijlers van natura 2000 zijn het habitas gebied en het vogelrichtlijngebied. Er werd uitleg gegeven over de zwak gebufferde venen en hun betekenis. Blijkbaar komen deze venen alleen in het Weerterbos voor. Door enkele personen werd de roerdomp waargenomen. Een vliegende eend trok even de aandacht. Maar toen zich in de verte een klein hertje liet zien vertederde de gezichten van de aanwezigen, vooral van de aanwezige dames. De excursie eindigde weer bij Peerkesbos. Wij kunnen terugzien op een geslaagde avond waarbij de weergoden ons welgezind waren.

Thieu Beelen

image image image

Al het Nieuws word hier op bij gehouden