Wespennest

Onderstaand zie je een mooi staaltje van moeder natuur.

Een wespennest wordt al ergens in maart - april van het jaar gemaakt. Zodra het warmer wordt zal de koningin ontwaken en op zoek gaan naar een plekje om een nieuw wespennest te maken. Je kunt de nesten op de meeste vreemde plaatsen vinden. In dit nieuwe wespennest zal de koningin haar eitjes in gaan leggen. Het duurt ongeveer 3 tot 4 weken voordat de eitjes uitkomen, dit zijn dan de werksters. Deze werksters maken het nest en zorgen voor het voeden van de larven. Dit duurt de hele zomer. Op het eind van de zomer komen de laatste eitjes uit, dit zijn echter alleen maar mannetjes en koninginnen.  De koninginnen worden nog bevrucht en zullen daarna een nieuwe, geschikte plek gaan zoeken om te overwinteren.  Alle werkster, mannetjes en de "oude" koningin gaan dood en het wespennest blijft leeg achter. Dit wespennest zal nooit opnieuw gebruikt gaan worden. Vaak denken de mensen dat wanneer ze een wespennest in de winter zien dat hier nog wespen inzitten, dit is dus niet het geval. Dit nest wordt maar eenmalig gebruikt, dus het is geen probleem om het weg te halen. Je kunt deze bijvoorbeeld als tak in een mooie vaas zetten of ergens ophangen.

image image image

Boomklever

Ook de boomklever is een gewenste gast bij mij. Het is mooi om te zien dat de boomklever het gat van de nestkastje zelf gaat bewerken. Met modder maakt hij zelf de ingang van de kast kleiner en hij maakt nog een extra deksel op de kast.

image image image

Vliegenvanger

De vliegenvanger is een bijzondere vogel. Het Is een insecteneter en woont in vogelkastjes. Voelt zich thuis in een gebied met veel dieren. Door de uitwerpselen van de dieren komen er meer insecten en hier is de vliegenvanger dol op.

Elk jaar heb ik meerder kasten vol met vliegenvangers. Echter heb ik door ervaring geleerd dat wanneer het een aantal dagen flink regent er minder insecten zijn en dan hebben de ouders niet voldoende voedsel om de jongen te voeren. Er gaan dan vele jonge vliegenvangers dood.

Ze hechten niet veel waarde aan de manier hoe een nestkastje eruit ziet.

image image image

Zwaluw

Een mooie vogel, welke bij mij jaarlijks terugkomt. Is ook een insecteneter.Veel mensen vinden de zwaluw lastig . Ze nestelen op de meest rare plaatsen. ( voorbeeld in paardenstallen, onder het dak, onder veranda enzovoorts) De overlast op dit soort plaatsen is voor mensen vaak de reden om ze te verjagen. Jammer want het is zo mooi om te zien hoe de ouders de jongen blijven verzorgen. Ze blijven af en aan vliegen met eten. Ook fluiten ze heel erg mooi.

Tip: heb je een zwaluwnest en je hebt overlast ervan plaats dan een stukje hout van ca. 60-50cm en zet dit ca.10 tot 20cm onder het nest vast. 90% van de vogelpoep blijft dan op deze plank liggen. Wil je de vogel en het nest blijven zien neem dan een plexiglas plankje daar kun je mooi doorheen kijken.

image

Ijsvogel

Een ijsvogel is een zeldzame vogel maar hij duikt tegenwoordig toch steeds meer op in Nederland. Wil je een ijsvogel bij een vijver wil hebben, steek dan een aantal takken schuin in het water. ( liefst in de schaduw) Laat deze ongeveer anderhalve meter boven het water uitkomen. Vanuit deze tak kan de ijsvogel alles goed bekijken en duiken om de visjes te vangen. Lukt het niet een tak in de vijver te zetten, span dan een dik touw over de vijver heen. ( ongeveer 2 meter boven het water) Niet alleen de ijsvogel maar ook de zwaluw en de bonte vliegenvanger zal hier graag gebruik van maken. Rondom een vijver zijn vaak veel insecten te vinden en dit is een snoepwinkel voor de insecteneters.

image image image

Teken

Ik ben zelf ruim 30 jaar geleden gestoken door meerdere teken. Aangezien men toen nog niet op de hoogte was van de gevaren en gevolgen van een tekenbeet is het bij mij een chronische ziekte geworden. Nu is het anders dan toen. De wetenschap is enorm vooruitgegaan en verbeterd. Een behandeling wordt sneller en efficienter toegepast.

Wordt je gebeten door een teek, zorg dan dat deze in zijn geheel, met kop, zo snel mogelijk verwijderd wordt. Als je gebeten bent zie je een klein beestje en na een dag zit deze al vast in de huid. Het begint dan te jeuken. Soms gaat dit gepaard met een rode kring maar ook vaak niet.
(Ze zitten vaak op warme plekjes, zoals onder de oksel, knieholtes, achter de oren en in de liezen)

Let wel op dat de teek op een correcte manier wordt verwijderd. Het risico van verkeerd verwijderen is dat een gedeelte van de kop in de huid blijft zitten. Maar ook komt het voor dat mensen te hard op de teek knijpen waardoor het gif in de huid wordt gespoten. Je knijpt de teek dan eigenlijk als het ware leeg.

Er zijn vele middelen te krijgen voor het verwijderen van teken. Zelf heb ik via de Nederlandse Vereniging van Lyme patiënten een pasje gekocht (NVLP teken verwijderaar) wat ideaal werkt. ( 5 euro excl. verzendkosten) te bestellen via: email: voorlichting@lymevereninging.nl

Twijfel je hoe je een teek moet verwijderen, dan kun je beter naar een dokter gaan en hem dit laten verwijderen, maar hij kan je ook op Lyme testen als je het niet vertrouwd. Er kan dan een kuur gegeven worden of een behandeling gestart worden. Wanneer ik zelf de bossen in ga gebruik ik een anti vlooienspray welke ik op mijn kleding spuit
voordat ik het bos in ga. Dit werk ook prima. De teken gaan er niet van dood maar ze zullen eerder van de kleding af vallen. In Nederland zijn nu veel teken aanwezig. 30 jaar geleden waren er nog niet zo veel teken dan nu. Toen zaten er veel meer fazanten en patrijzen enzovoorts, die de teken opaten. Het beste was als er weer veel fazanten werden vrijgelaten dan zou het aantal zeker dalen.

Tip: wil je je tuin tekenvrij hebben neem dan een aantal kippen. Deze blijven aan het woelen en scharrelen in het gras en eten de teken op.

image image image

Weetje's worden regelmatig toegevoegd

â’¸copyright 2016 hajeto